Frågor & Svar - Halsmandeloperation / tonsillektomi

 
Då Jag har märkt att det är många som kikar in på bloggen efter att ha sökt på "Halsmandeloperation" på Google.se, så antar Jag att det är många som har funderingar, frågor m.m angående detta. Därför tänkte Jag att Jag lägger upp lite av de vanligaste frågorna som förekommer och sådant som Jag själv ville veta både innan operationen och efter. ♥ Har ni ytterligare frågor, så lämna en kommentar!

 
HUR LÅNG TID TAR OPERATIONEN?
- Det brukar ta 30 min - 1 tim. (Operationen sker under narkos.)

HUR MÅR MAN EFTER OPERATIONEN? - Läs inlägget efter min operation här...
- Det är lite olika, men oftast så känner man sig trött och ibland illamående. Man kan kräkas mörkbrunt, men det är inte farligt, utan beror på att det kan ha kommit ner små mängder blod i magsäcken. Illamåendet kan också bero på att man har behandlats med morfinpreparat i samband med operationen. Halsen känns oftast svullen och det kan finnas lite färskt blod i svalget några timmar efter operationen. Undvik att harkla dig för att minska risken för blödningar i halsen. Oftast vill man sova och det kan vara svårt att prata i början, då det är hest och gör ont. 

VILKEN MAT BÖR MAN UNDVIKA?
- Till en början bör man undvika vass man, så som knäckebröd och chips. Även smulig mat kan vara både obehagligt och fastna i både halsen och såren. Man bör även undvika att äta varm och kryddad mat.

VILKEN MAT KAN VARA BRA ATT ÄTA?
- Flytande mat till en början, blåbärssoppa, saftsoppa, nyponsoppa. Du bör även dricka mycket vatten för att förhindra att slemhinnorna i halsen torkar ut. Att suga på isbitar eller äta isglass är ett bra tips. Då får man både i sig vätska och det lindrar smärtan lite i halsen. Efter några dagar så kan man börja testa sig fram att äta vanlig mat. Undvik dock kryddat och för varm mat tills det har läkt helt i halsen.

KOMPLIKATIONER SOM KAN UPPSTÅ EFTER OPERATIONEN?
- Blödning i halsen, vanliga halsinfektioner, feber, smärta. - Sök till Vårdcentral / Ring Sjukvårdsupplysningen..
- Blödning i halsen som inte slutar - Sök bedömning av en ÖNH-specialist.
- Kraftig färsk blödning i halsen som inte slutar - Ring 112.

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ INNAN OPERATIONEN?
- 14 dagar före; Undvik att äta smärtstillande eller febernedsättande läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra; Magnecyl, Bamyl, Treo eller Ibuprofen (Ipren) och Trombyl. Dessa läkemedel kan ge ökad risk för blödning under operationen. Om smärtstillande behövs, använd istället paracetamolpreparat (Alvedon, Panodil, Curadon) under denna tid. Rådfråga läkare innan!
- 7 timmar innan; Du måste nu fasta tills efter operationen. Du kan dricka vatten fram tills 2 timmar innan operationen, men inget där efter! - OBS! Man får mer information om hur lång tid man måste fasta från den öron-näsa-halsklinik som man ska opereras vid, så fråga dem innan!
- Kvällen innanDuscha och tvätta håret kvällen innan eller på operationsdagens morgon.
- Operationsdagen; Fasta! - Använd inget smink, parfym eller nagellack på operationsdagen. Ta bort saker från munnen och alla smycken på operationsdagen, exempelvis avtagbara tandställningar, piercingar, örhängen, ringar, armband, halsband, armbandsur och kontaktlinser. 
- Innan operationenNär man har kommit till sjukhuset får man träffa den läkare som ska göra operationen eller någon som kommer medverka under operationen. Den du träffar berättar hur operationen kommer att gå till och svarar på frågor som du kanske har.
- OperationsavdelningenEfter läkarundersökningen brukar man få byta om till sjukhuskläder och lägga sig i en säng innan man körs in till operationsavdelningen. Där får man smärtstillande medicin, antingen i flytande form som man sväljer eller i form av ett så kallat stolpiller som förs in genom ändtarmen.
- Sövning/OperationI samband med sövningen får man smärtstillande mediciner eller sömnmedel genom en venkateter som sätts in i ett blodkärl. Oftast är det en sköterska som sätter venkatetern, antingen i armen eller på handen. → Operation.
 
HUR LÄNGE BLIR MAN KVAR PÅ SJUKHUSET EFTER OPERATIONEN?
-  Det beror på vilket sjukhus. Ibland får man ligga kvar under en natt eller så kan man få åka hem samma dag. Det beror oftast på hur man mår efter operationen. Uppstår det komplikationer eller att man blöder mycket i halsen så kan man få vara kvar längre. Jag fick ligga kvar ett dygn på SÄS i Borås.

VILKEN MEDICIN FÅR MAN MOT SMÄRTAN?
- Man brukar få Alvedon eller Panodil utskrivet som man får ta mot smärtan. Eftersom man har riktigt ont när såren börjar läka i halsen så är det viktigt att ta smärtstillande regelbundet.
För att förebygga inflammationer brukar man också få antiinflammatoriska mediciner som även är smärtstillande, till exempel Voltaren eller Brufen. Man kan få tabletter, men om man har svårt att svälja kan man i stället ta stolpiller genom ändtarmen.
- Har man väldigt ont så kan man få starkare smärtstillande, tex. Citodon. Dessa är dock beroendeframkallande och bör endast tas under en kortare tid.

HUR LÅNG TID TAR DET INNAN MAN MÅR BRA? - SÅREN HAR LÄKT?
- Det brukar ta 10-14 dagar innan man börjar må bra igen och kan börja klara sig utan smärtstillande. Man brukar kunna börja äta mer varierad mat igen efter 7 dagar, man känner oftast själv vad man kan äta och inte. Man får testa sig fram ett tag helt enkelt. Efter 10 dagar så brukar de flesta må bra och såren i halsen brukar ha läkt om man har skött om halsen efter operationen. Det är viktigt att dricka mycket vätska efter operationen och undivka mat som är skadlig för halsen. 

- För mig så tog det lite längre tid än Jag hade hoppas och Jag hade extremt ont ett tag. För mig så fungerade inte de smärtstillande och Jag hade svårt att både äta, dricka, sova, fungera normalt.. Detta är dock ovanligt, så var inte rädda att det kommer hända er också. De flesta som opererar halsmandlarna brukar klara sig på smärtstillande medicin några dagar, ha ont i några dagar och sedan må bra igen efter 7-10 dagar. 

Hoppas att ni fick svar på era frågor!
Om inte, var inte rädd för att lämna en kommentar med din fråga!Anonym

superbra! tack för hjälpen.

Svar: Varsågod! :D
♥ Mandah Moon

Anna

Perfekt! Tack!

Svar: Vad bra. :D varsågod.
♥ Mandah Moon

K

jag ska snart operera mig och detta var jättebra skrivet. tackar! :D

Svar: Lycka till! Det kommer gå bra!
♥ Mandah Moon

Läs gärna detta Innan du Kommenterar...
För Design Hjälp, Gratis Bloggdesigner med mera, besök BLOGGDESIGN.HIAWOL.SE.
Vill du Beställa en Bloggdesign, Header eller Grafik så hittar du Information och Pris Här.
Jag gör INTE Designer Gratis åt någon på beställning. Acceptera detta!
Respektera innehållet i blogginläggen! - Orelaterade kommentarer kan raderas utan förvarning!
Jag tolererar inte elaka eller stötande kommentarer. Respektera mig och min blogg.
Spam, Reklam och Besöksfiske är INTE okej här. - IP Spärras utan förvarning!
Är du en Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar: